De voor- en nadelen van een bootverzekering

Wanneer je een auto in het Nederlandse verkeer brengt dien je er rekening mee te houden dat deze wettelijk gezien verplicht moet zijn verzekerd door middel van de WA-verzekering. Voor heel wat mensen die voor het eerst een boot kopen geldt dat zij het vermoeden hebben dat een dergelijke eis ook bestaat voor een boot. Dat is niet correct. Het afsluiten van een zogenaamde bootverzekering is uiteraard een mogelijkheid, maar geen verplichting. Wil jij graag ontdekken welke voor- en mogelijks ook welke nadelen er daar nu precies aan verbonden zijn? Lees dan zeker verder!

Wat zijn de voordelen van een bootverzekering afsluiten?

Er zijn een niet onaanzienlijk aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden aan het afsluiten van een bootverzekering. Het is in de praktijk absoluut een feit dat verschillende wateren aanzienlijk drukker worden bevaren in vergelijking met vroeger. Dat heeft er uiteraard voor gezorgd dat ook het risico op een schadegeval aanzienlijk is toegenomen. De kosten waarmee je bij een dergelijk schadegeval wordt geconfronteerd kunnen behoorlijk stevig oplopen. Wanneer je dan niet beschikt over een verzekering voor je boot dien je uiteraard als eigenaar volledig zelf voor deze kosten op te draaien. Dat is toch zeker iets belangrijks om rekening mee te houden.

Let op! In bepaalde landen is de verzekering wel degelijk verplicht!

Van belang om rekening mee te houden is dat in Nederland de bootverzekering dan wel niet verplicht mag zijn, er zijn voldoende andere landen waar dat wel degelijk het geval is. Het gaat hierbij in de praktijk onder meer om verschillende zeer populaire vakantielanden. Denk op dit vlak dan niet alleen maar aan Spanje en Italië, maar ook aan bijvoorbeeld Kroatië. Deze laatste staat erom bekend één van de beste en tevens ook populairste bestemmingen te zijn van Europa voor mensen die houden van de watersport. Hou dus zeker rekening met de verplichting voor de bootverzekering wanneer je een bezoek of een vakantie met de boot plant aan dit prachtige vakantieland.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een bootverzekering?

Veel mensen stellen zich in de praktijk ook de vraag of er mogelijks nadelen zijn verbonden aan het afsluiten van een bootverzekering. Dat is in principe niet het geval. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat er een bepaalde premie dient te worden betaald voor het afsluiten van deze verzekering. Wat deze premie betreft moet je er rekening mee houden dat deze afhankelijk is van verschillende factoren. Hierbij kan in het bijzonder worden gedacht aan de volgende zaken:

  1. Het soort verzekering die je voor je boot gaat afsluiten;
  2. De dekking die de verzekering in kwestie moet bieden;
  3. De specificaties van de boot die je wenst te verzekeren;

Wil je graag de verzekeringspremie kunnen drukken van de verzekering die je voor jouw boot gaat afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daar verschillende mogelijkheden voor bestaan. Het uitvoeren van een vergelijking voordat je een verzekering af gaat sluiten is bijvoorbeeld steeds een goed idee. Zo kan je de premie zonder kwaliteitsverlies mogelijks alvast meer dan behoorlijk drukken.

Ook een speedbootverzekering afsluiten behoort bij ons tot de mogelijkheden.